Binnen Rode Kruis Harelbeke is JRK verantwoordelijk voor de cursussen Eerste Hulp voor de jeugd (<16 jaar). Wil jij ook mensenlevens leren redden? Neem dan zeker een kijkje op de link bovenaan, of neem contact op. Te oud voor één van onze cursussen? Onze vrienden van het 'grote' rode kruis bij vorming vind je hier.

Met het JRK helpen we de dienst bloed tijdens de bloedgevingen in Harelbeke met kinderopvang. Als je ouders bloed geven, letten wij op jou! Bovendien hielpen we in 2014 onze bloedbroeders met hun actie "de bloedstrijd", een strijd tussen verschillende Harelbeekse jeugdverenigingen waarin beslist werd wie het meeste donoren kon mobiliseren voor zijn of haar jeugdbeweging. Het was alleszins een spannende strijd en we danken dan ook iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen! De winnende vereniging wordt bekendgemaakt en de prijs wordt uitgereikt op onze brevetuitreiking op 10 januari 2015

De bloedstrijd in de media (Het Nieuwsblad)

Al jarenlang heeft JRK Harelbeke een stevige internationale werking. In de jaren 90 hadden we een Nepalees project, en we dragen waar mogelijk ons steentje bij bij internationale rampen zoals de orkaan Hayan (2013). (Oud-)leider Brecht ging ook al twee keer naar Oeganda, om daar plaatselijke Rodekruisprojecten te ondersteunen.

Een groot project de laatste jaren was onze actieve deelname aan de stedenband Harelbeke-Eenhana. Dit laatste project bereikte in 2011 en 2012 een hoogtepunt: in 2011 trokken onze leiders Larissa, Jens, Laurence, Brecht en Dieter samen met Conny (verantwoordelijke Internationale Samenwerking) naar Namibië om daar Jeugd Rode Kruis te helpen uitbouwen. Hun avonturen kan je (her)lezen op "jongeren maken de brug". In 2012 kregen wij op onze beurt vier Namibiërs over de vloer, deze keer onder het motto "jongeren versterken de brug". Ze gingen zelfs mee op kamp! In het kader van die uitwisseling met Eenhana organiseerden we van 2012 tot 2015 "Crosspop", een gesmaakte avond vol optredens.

In 2015 was het weer onze beurt om naar daar te trekken. Conny, Brecht en 4 JRK-leiders scharen zich dit keer achter de leuze "RCY Harelbeke-Eenhana: Youngsters playing on the bridge", om daar in Eenhana nog meer spelplezier te brengen en de banden nog nauwer aan te halen.

In 2019 trokken Conny en Brecht samen met 3 JRK-leiders terug naar Eenhana. De leiding die thuis bleef, organiseerde daarvoor een zomerbar. De winst ging rechtsreeks naar dit project.

Uitwisseling 2015

Lees hier de blog van onze delegatie: https://jongerenspelenopdebrug2015.wordpress.com/

Uitwisseling 2012

 

Afrikaans Dorp 2011